Sunday 5 October 2008

La mine acasa nu-i ca la tine, doamna!

Eu nu pot sa inteleg de ce Dumnezeu a creat vecinii. Si nu orice vecini, ci genul care cum aud un pas mai apasat pe hol se posteaza cu urechea pe usa si ochiul pe vizor, cei care daca te-ai impiedicat din greseala pe scari dupa ora zece si s-a intamplat sa scapi un ac cu gamalie incep sa urle ca faci zgomot si ca unii oameni au serviciu a doua zi, cei care daca esti tanar si stai cu chirie te ameninta cu politia pentru ca e o teava sparta in baia de serviciu pe care tu oricum n-o folosesti. Si toate astea bineinteles dupa ce a ai avut o zi grea sau e inceputul saptamanii si vrei sa te trezesti si tu optimist.
Astfel de vecini ar trebui sa aiba un bloc numai al lor. Un bloc in care sa se preocupe fiecare in parte de capra vecinului. Si asa toate caprele ar fi pazite si gatite probabil si ei ar vedea cum e sa iti bagi nasul in viata altora fara nici un motiv. Blocul respectiv sa contina in dotare babele care stau pe geam si urmaresc orice miscare pentru a o putea ulterior discuta total exagerat cu alte babe, acestea fiind strategic plasate la parter.
Sa mai contina mosul care urla la toti vecinii pentru ca el e nemultumit ca are pensia prea mica, baba isterica pentru care nimic nu poate fi vreodata rezolvat cu calm si fara politie si in rest toti batraneii care se iau de toti tinerii care stau pe scaun in masini, veteranii de razboi si babutele care isi pregatesc de cu seara gentile pentru a da cu ele in cap celor care isi permit sa le raspunda cand comenteaza.
Sa aiba bineinteles si burtosul betiv manelist care sa le ofere subiecte de discutie celorlalti si nevasta casnica gatita si aranjata si care...care nu stiu..e si ea pe acolo.
Blocul ala ar fi plin de pechinezi, dar plin si poate, din greseala, o pisica doua daca se nimereste o babuta singura. Ar fi si un fel de muzeu al mileurilor pe care stau bibelouri mai ales cele cu cai si cele cu pesti. O adevarata calatorie in lumea kitchului de altadata, in frunte bineinteles cu "rapirea din Serai". Ar fi extraordinar de politizat, probabil ca s-ar vota cu multe controverse presedintele asociatiei de bloc, administratorul ar fi extrem de ocarat dar si cel mai curios si implicat dintre toti gospodarii, ar exista sindicate peste sindicate, al veteranilopr, al babutelor cu geanta, al celor cu pechinezi femele si ai celor cu pechinezi barbati, ai celor cu pechinezi micsti, ar exista intalniri saptamanale pentru a discuta despre cat de bine a fost pe vremea lui Ceausescu si despre cat de impertinenti sunt tinerii, despre ce frumos si destept e catelul fiecaruia in parte si despre table.
S-ar face rezervari la bancuta din fata blocului pentru privit trecatorii, pe ore si pe zile, ar exista un orar de pastrat linistea intre 6 seara si 6 dimineata si intre 7 dimineata si 5 seara. Bineinteles si un orar de privit vecinii pe geam si pe vizor care s-ar corela cu programul telenovelelor si ar exista intalniri de povestire a episoadelor pierdute.
E bine insa ca exista si babute dragute, bunicutele de treaba care gatesc foarte bine si iubesc copiii, care mai pun o vorba buna si pentru noi, pe ele le-as pastra in bloc de dragul de a asculta povestea vietii lor care e mereu interesanta si variata.
Acum o sa-mi aprind o tigara si o sa-mi beau cafeaua de diminieata cu zambetul pe buze ca sunt la munca si nu mai am parte macar 8 ore de vecinul bucurestean de apartament.

No comments: