Wednesday 24 September 2008

I hate my job

Titlul nu e asa...doar pentru mine...e un fel de generalizare si un tribut fata de toti cei care tin piept unui serviciu care nu ofera prea multe raze de soare, decat in cazul in care acestea sunt, nu stiu...pe post de bat in fund.
Fiecare loc de munca este ca orice film american sau ca orice parodie la un film american, adica dupa un tipar. Daca nu se muleaza pe tipar o fi vreun film european sau oricum independent.
Tiparul respectiv va recunoaste mereu grupul din lumea gossip. Zic gossip ca suna mai stilat si n-as vrea sa aduc ofensa cuiva.
Acum ca am inceput cu asta sa vorbim despre structura interna a locului de munca referitor la oameni.
Avem pe primul loc acest grup din lumea gossip. Putem sa-l denumim generic...The Pussies. The Pussies sunt un grup mixt care ajuta la crearea de diferite relatii in cadrul firmei. Ce fel de relatii: de amicitie, de prietenie, de colegialitate, de mancat de cur, de fictiune etc.
Acestia vor fi mereu primii care afla tot, chiar daca nici cel implicat nu stie.
Sunt de asemenea cei care se ocupa de celebrele coloane ASA DA si ASA NU avand un simt al bagatului unde nu-ti fierbe oala foarte dezvoltat. Ii vei recunoaste pentru ca ies mereu la tigara in grup, prin niste semne numai de ei stiute, poate ascunse printr-un aruncat de pliculet de cafea instant ca in reclama aia...care nu a fost o idee originala! si se vor aseza mereu in locul din care au vederea cea mai buna.In The Pussies nu au acces decat blonzii, nu neaparat fizic, cei cu pantofi ascutiti sau cei care s-au impiedicat si au cazut cu capul intr-un cazan cu gel de dus sau apa de colonie. Toti au nasul mare.
Baza firmei, si cea care va fi mereu stapana pe situatie si de neclintit, nimeni putand sa o surprinda, este femeia de serviciu. Femeia de serviciu sau mai exact THE GRANDFATHER OF ALL KNOWLEDGE va fi mereu la curent cu tot ce se intampla. Ea este si legatura The Pussies cu irealitatea lumii gossip. De la ea vin toate informatiile greu de aflat find ca o retea de internet catre vietile tuturor angajatilor, un fel de google. Am putea sa-i spunem si Google.
O a treia categorie in firma sunt tacutii sau , hmm...un alt nume englezesc...Nusacolo! sau Lafelsifara sau Dansul Ploii.nu, dansul ploii, nu.. Cei care inca nu au reusit sa se integreze si care nu prezinta interes pentru nimeni decat in sensul de: uita-te la ciudatul ala cum e!De obicei miros urat sau asculta manowar(o gluma personala, nu are legatura cu formatia) sau pur si simplu sunt excesiv de timizi. Sfat...nu incercati niciodata sa va convingeti, in cazul in are faceti parte din aceasta categorie, ca va e bine acolo, ca sunteti mai tari decat toti, asta nu denota decat faptul ca sunteti total antisociali si ca oricum nici n-ati fi reusit sa va integrati.
O alta categorie sunt Eumaiubescpeminemaimultdecatpemama, un nume lung, il putem scurta si le vom spune The Dicks. The Dicks se inteleg cu The Pussies....The Pussies vorbesc cu si despre The Dicks foarte mult. Iar The Dicks se lasa idolatrizati si nu pot trai fara The Pussies care sug energie de la The Dicks. Din aceasta
categorie fac parte, bineinteles, sefii. Cei care ne fac noua zilele negre pentru ca nu au oglinda in birou sau pentru ca le-a crescut fundul. Fata de ei avem si vom avea o stima deosebita...undeva ascunsa intr-o cutie dintr-un depozit al unui supermarket gen cora sau carrefour dintr-un oras oarecare dintr-o tara mica din sud-estul Europei.
Ultima categorie..am lasat-o ultima pentru ca este cea mai importanta cea a celor care vin la munca pentru ca ei chiar vor sa isi faca treaba si sa castige un ban. Sunt cei mai oropsiti. Uneori ajung sa scrie bloguri despre tipare din firme sau despre situatii penibile..atunci stii ca e cazul sa schimbe jobul sau sa se duca la un control...o data pentru ca au prea mult timp liber si in al doilea rand pentru ca...nu asta e tot. Acestia sunt tinta si a The Pussies si a The Dicks.
In alte circumstante probabil s-ar intelege cu acestia, dar nu in spatiul incercuit de munca, munca doar a lor ca ceilalti au deja tot timpul ocupat cu ce am spus mai sus. Aici, nu pot decat sa fumeze, sa-si bea cafeaua si sa stea la calculator cu teama in suflet, cu o rasuflare grea in ceafa si raspunzand la intrebari de genul: Am fundul mare? sau Nu v-ati saturat sa fac eu toata munca? sau Ai auzit despre Cosmin? E gay! A...tu esti Cosmin? Vroiam sa spun Costin.

Acesta este o scurta descriere a structurii unei firme. Sunt sigura ca am uitat ceva...dar ce am uitat probabil sunt mici ramuri ale acestor grupuri de baza. Poate nu am terminat povestea aici...poate voi scrie si cum sa te porti cu cei din categoriile acestea...depinde cat ma mai tin sefii pe posturi pe blogspot si de cafea..si de tigara..si de...

No comments: